Ajánlott felbontás: 1024x768, True Color
Ajánlott böngésző Internet Explorer 6.0+, Get Firefox!   
Hungarian GTR Masters logo
BELÉPÉS
Név:

Jelszó:Nem vagy még tag?
Regisztrálj!
LEGUTOLSÓ EREDMÉNY
GTR2 Nyár - Estoril
1 Benczédi Zsolt
2 Szabó Jácint
3 Gombkötő Csaba
EGYÜTTMŰKÖDÉS
KERESÉS
Google
FRISS FÓRUM TÉMÁK
SZABÁLYOK
Utolsó módosítás: 2008. 01. 14.   Pál Ferenc
HGTRM5 GTR2 KUPA VERSENYSZABÁLYZAT
1. Általános szabályok

Az eredeti GTR2 legfrissebb verziójának használata kötelező. Ezen felül csak olyan patch-ek engedélyezettek, amelyek nincsenek hatással az autók teljesítményére és menettulajdonságaira.

Két bajnokság kerül lebonyolításra: egy GT Bajnokság és egy NGT Bajnokság.

A versenyeket "simulation" módban rendezzük, változó időjárással, az összes zászló szabály érvényben van, a mechanikai sérülések mértéke normál, gumikopás és üzemanyag fogyasztás mértéke normál. A segítségek közül csak a "clutch help" (automata kuplung) engedélyezett és kötelező a "cockpit-view" (cockpit-nézet) használata. A futamokon két boxkiállás mindenki számára kötelező, ennek kihagyása automatikus diszkvalifikációt jelent. A versenyzők számára kormány használata kötelező.

Mindkét bajnokság 12 futamból áll. A versenytáv az eredeti (2003-as és 2004-es) táv 50%-a (1.5 óra) kivéve a Spa-Francorchamps futamot, ahol versenytáv 100% (3 óra). A verseny végén azok a pilóták értékelhetők, akik a versenytáv 70%-át teljesítették.

A versenyek időpontját a versenynaptár tartalmazza.

A bajnokságokban az indulás jogát a prekvalifikáción keresztül történő nevezés határozza meg, minden egyes futamra, külön-külön.

A pilótáknak saját néven kell versenyezniük, de igény szerint a nick-név is megjeleníthető. A név megjelenítésének az angol nyelv szabályainak megfelelően kell megtörténnie, tehát először a keresztnév, majd utána a vezetéknév, végül igény szerint a nick-név.

A futamokon az időmérő edzés 45 perces, ezt a 15 perces warm-up, majd a futam követi.

A futamokba csak password beírásával lehet belépni. A chatroom: GTR-Masters.hu chat, mely a bajnokság weboldaláról érhető el.

A password nem adható ki senkinek, kivéve a versenyigazgatóság engedélyével.

2. Prekvalifikáció
A bajnokágokban a futamokra az indulási jog megszerzése, illetve a nevezés a prekvalifikáción keresztül történik.

A prekvalfikáció az előző futam utáni nap 0:00 órától a futamot megelőző óráig tart (ez általában hétfő 0:00-tól vasárnap 19:00-ig) adott bajnokság adott pályáján. A prekvalifikációs rendszer adott kategóriába (G2, NGT, GT) tartozó bármelyik autóval, adott pilóta szerveren futott leggyorsabb köridejét elmenti, és automatikusan megjeleníti a prekvalifikációs sorrendben. Legkésőbb a futam előtt 1 órával (általában vasárnap 19:00) minden pilótának neveznie kell a következő futamra azzal az autóval amellyel részt vesz adott bajnokságban. A nevezés 1 órával a futam előtt lezárul, aki eddig az időpontig nem nevez, az már csak a C futamon vehet részt (abban az esetben is ha egyébként a nevezett pilóták létszáma csak A és B futam megrendezését teszi szükségessé)!

Amennyiben a futamra 25-nél több versenyző nevez, akkor a bajnoki futam két szerveren (A-futam és B-futam illetve szükség esetén C-futam) kerül lebonyolításra. Ebben az esetben az A-futam maximális létszáma 25 főben, míg a B-futam minimális létszáma 6 főben van meghatározva. Így 25 fő feletti létszámnál minimum az utolsó 6 versenyző a B-futamban kell részt vegyen.
Az A-futamban az indulás joga 107%-hoz van kötve, azok a pilóták akik a prekvalifikációs 1. időhöz képest 107%-on kívül vannak, csak a B-futamon indulhatnak!

3. Használható autók
Adott bajnokságban minden pilóta az általa, adott kategórián belül, a szezon előtt kiválasztott autóval köteles elindulni az összes futamon. Csapattagok ugyanolyan autót kell, hogy válasszanak. A választható autók:

NGT:
• Ferrari 360 GTC
• Ferrari 360 Modena
• Morgen Aero 8
• Mosler MT900R
• Nissan 350Z
• Porsche 911 GT3-RS
• Porsche 911 GT3-RSR
• TVR T400R
GT:
• Chevrolet Corvette C5-R
• Chrysler Viper GTS-R
• Ferrari 575 GTC
• Lamborghini Murcielago R-GT
• Lister Storm
• Maserati MC12
• Saleen S7-R
Lehetőség van saját skin-ek használatára, ezt a Versenyigazgatóságnak legkésőbb az első futam előtt egy héttel el kell juttatni. Az így beérkezett skin-eket a Versenyigazgatóság egy csomagban letölthetővé teszi, és azt midenkinek fel kell raknia. Más, egyedileg külön felrakott skin nem engedélyezett.


4. Pontrendszer

Az NGT és GT Bajnokság egyéni és csapat bajnoki címért folyik, a 12 futamból 10 futam eredménye számít az összesített eredménybe, tehát a két leggyengébb futam eredménye kiesik. A csapatok két- vagy vagy háromfősek lehetnek, adott futamon két legjobb pilóta eredménye számít bele a csapatversenybe. (megjegyzés: tehát nincs kötelező csapattagság)

Futamok pontozása:
1. hely: 100 pont
2. hely: 90 pont
3. hely: 85 pont
4. hely: 80 pont
5. hely: 75 pont
6. hely: 70 pont
7. hely: 66 pont
8. hely: 62 pont
9. hely: 58 pont
10. hely: 54 pont
11. hely: 50 pont
12. hely: 47 pont
13. hely: 44 pont
14. hely: 41 pont
15. hely: 38 pont
16. hely: 35 pont
17. hely: 32 pont
18. hely: 30 pont
19. hely: 28 pont
20. hely: 26 pont
21. hely: 24 pont
22. hely: 22 pont
23. hely: 20 pont
24. hely: 18 pont
25. hely: 16 pont
26. hely: 15 pont
27. hely: 14 pont
28. hely: 13 pont
29. hely: 12 pont
30. hely: 11 pont
31. hely: 10 pont
32. hely: 9 pont
33. hely: 8 pont
34. hely: 7 pont
35. hely: 6 pont
36. hely: 5 pont
37. hely: 4 pont
38. hely: 3 pont
39. hely: 2 pont
40. hely: 1 pont
Adott bajnoki futamon a B-futam sorrendje az A-futam utolsó értékelhető –a versenytáv 70%-át teljesítő- pilótája utáni sorrendet határozza meg a végső helyezések és így a megszerzett pontok tekintetében. (Tehát ha pl. 18 pilóta ér el értékelhető eredményt az A-futamon, akkor a B-futam első helyezettje a 19. helyért járó pontokat kapja meg)

A Spa-Francorchamps 3 órás futam dupla pontozású lesz.

5. Futam
A boxutcában mindig kötelező a 60 km/h betartása, a sebességkorlátozás be nem tartása büntetést von maga után!

A futam a biztonsági autó mögött a felvezető körrel kezdődik, amikor mindenki elfoglalta helyét a rajtrácson. A FELVEZETŐ KÖRBEN ELŐZNI SZIGORÚAN TILOS és büntetést von maga után! A felvezető körben mindenki igyekezzen nyugodtan haladva, a kormányt nem össze-vissza rángatva, illetve nem nagy gázadással és fékezéssel melegíteni a gumikat és a fékeket, valamint tartsa a követési távolságot az előtte haladó autóval, anélkül, hogy túlzottan megközelítené, vagy leszakadna. A felvezető körön kötelező formációt tartani, ez annyit jelent, hogy a hátul autózó pilóta autójának első vonala nem érheti el az elöl autózó pilóta autójának hátsó vonalát a gridről történő elindulástól a zöld zászlójelzésig (tehát nem lehet a legkisebb mértékben sem bemenni a másik mellé). Felvezető körön, aki nem tartja a formációt, illetve indokolatlanul lemarad az büntetésben részesül, aki elhagyja a pályát mind a négy kerékkel (akkor is ha nem a saját hibájából) az köteles félreállni és az utolsó autó mögé besorolni ezután –akkor is ha előrébb van- és már csak a mezőny végéről rajtolhat el. Ha valaki balesetet okoz a felvezető körben büntetése automatikusan boxutcai rajt a következő futamon!

Közvetlenül a rajt előtt a pole pozícióban levő pilótának 70-90 km/ó sebességgel kell vezetnie a mögötte haladókat, minden pilótának fel kell vennie a helyét szoros, de nem veszélyes közelségben az előtte levő autóval! A rajt ún. "rolling start" (repülő rajt) és a "green flag" (zöld zászló) jelzésre indul! A RAJTNÁL ELŐZNI CSAK A START/CÉL VONÁL ÁTLÉPÉSE UTÁN LEHET ennek figyelmen kívül hagyása büntetést von maga után!

Stop & Go büntetésnél tilos tankolni vagy kereket cserélni, amikor a pilótát értesítik a rádión keresztül a büntetésről 2 körön belül ki kell menni letölteni azt. Ha valaki nem tesz eleget büntetési kötelezettségének diszkvalifikálja magát a futamból!

Amennyiben adott futam valamilyen oknál fogva nem rajtol el az időmérő edzés kezdete után 1.5 órával, ha a futamon elrajtoló mezőny több mint fele elveszti kapcsolatát a szerverrel a versenytáv 70%-nak teljesítése előtt, a versenyigazgatóság újraindítja, vagy későbbi időpontban rendezi meg vagy törli a versenyt. Ha a versenytáv 70%-nak teljesítése után a futamon elrajtoló mezőny több mint fele elveszti kapcsolatát a szerverrel, az utolsó teljesített körben érvényes sorrend a futam végeredménye.

Adott verseny hivatalos végeredménye a futam utáni 7. nap éjfélig kerül kihirdetésre.

6. Versenyzői magatartás a versenyeken
 • Légy tekintettel arra, hogy az interneten vagy és bizonyos szituációkat az ellenfeleid másképp látnak mint te. NE CSINÁLJ KISZÁMÍTHATATLAN MANŐVEREKET, GONDOLKODJ MIELŐTT CSELEKSZEL!
 • Használd az agyadat a füledet és a tükreidet.
 • A lag része az internetes versenyeknek, számolj vele.
 • Előzések: Ne légy türelmetlen! Ha a saját autód épségét veszélyezteted az a te bajod. Amennyiben másokat is veszélyeztetsz akkor már büntetésre is számíthatsz. A felelősség 99%-a mindig az előzni kívánó versenyző kezében van.
 • Ha úgy érzed vagy olyan gyors mint a mögötted lévő, nyugodtan küzdj meg vele, természetesen szabályosan. Amit szigorúan tilos: idióta vonalvezetést használni, cikázni a másik előtt, blokkolni, "bezárni az ajtót". A kanyar előtt el kell döntened melyik ívet választod, a belsőt vagy a külsőt és utána ott is kell, hogy maradj. Ha a másik ügyesebb és később fékez, sőt mi több hamarabb éri el a kanyar bejáratát akkor fogadd el hogy vesztettél. A következő kanyarban neked lesz lehetőséged előzésre. A versenyek 1.5 órásak, tehát a türelem biztos, hogy meghozza majd a sikert.
 • Lekörözések: a lekörözendő versenyző igyekezzen minél hamarabb lenyelni a békát, azaz elengedni a mögötte jövőt, hiszen ha egy kör hátrányban van már nincs értelme versenyezni az őt lekörözővel, sőt ez büntetést von maga után! A kék zászló lengetésekor a lekörözött igyekezzen ésszerűen csökkenteni versenytempóját (lehetőleg fékezés nélkül), megtartva kanyarodási / haladási vonalait, így a hátulról érkező gyorsan eldöntheti, hogy honnan és mikor akarja/tudja megelőzni. A legtöbb probléma ilyen esetben az elöl haladó váratlan reakcióiból származik. Ha a lekörözendő pilóta lemegy az ideálívről, és úgy engedi el az érkező leköröző pilótatársat, ezt hirtelen manőver és fékezés nélkül a lehető legbiztonságosabban kell megtennie!
 • Ha valakinek megsérül az autója, olyan módon hogy így az autó már nem uralható akkor köteles rögtön elhagyni a pályát és kiállni a boxba, ha az autó nem javítható és nem tudja folytatni a versenyt, be kell fejeznie a futamot! Ha valaki sérült autóval még megpróbál eljutni a boxig vagy észleli, hogy esetleg nem lesz elég a benzin, és lassabb tempóban tud csak eljutni a boxig vagy befejezni a versenyt, az rendkívül körültekintően autózzon. Ha kifejezetten lassan megy valaki, akkor a versenyvonaltól a lehető legtávolabb haladva, folyamatosan a hátulról jövő forgalmat figyelve vezessen, mert ha nagy a sebességkülönbség, szinte biztos, hogy balesettel végződik egy rossz manőver. Ilyen esetben mindig a sérült/lassabb autóval "vánszorgót" terheli a felelősség!
 • Rossz connection, lag: Amennyiben valaki lagol, vagyis nem stabil az Internet kapcsolata és így autója ugrál, és ezáltal igen komoly balesetveszélyt jelent pilótatársai számára, a szervert el kell hagynia! Ilyen esetben a Versenybíróság utasítja a lagoló pilótát a szerver elhagyására. Ebben az esetben az időmérő kezdete után a lagoló pilóta adott futamra már nem térhet vissza! A lagoló pilóta köteles a következő futamán, ahol részt vesz az időmérő kezdete előtt 30 perccel a szabadedzésen megjelenni, hogy a fórumon történt egyeztetés után versenybíróság valamely tagja a helyszínen ellenőrizhesse kapcsolatát. Ennek hiányában az időmérőn nem vehet részt.
 • CHAT STOP: az időmérő edzésen és verseny közben a chat nem engedélyezett, beszélgetni szigorúan tilos! Szabadedzéseken és a warmup alatt minimális beszéd engedélyezett. Szükség esetén chat-elni csak a versenyigazgatóság, illetve a versenybíróság tagjainak van joga. A chat-stop áthágása büntetést von maga után. Esetleges vitás helyzetek megbeszélését és elnézéskérést mindenki lebonyolíthatja a futam után a chatben, vagy más módon. Az egyetlen eset, amikor a chatstopot meg lehet szegni, ha valaki lagoló pilótát lát a pályán. Ebben az esetben röviden csak annyit kell beírni, hogy X.Y. lagol.
 • Boxból történő kihajtáskor edzés felvezető-körében, kerékcsere után, valamint kicsúszás utáni visszajövetelnél a pályára mindenki fokozottan használja a visszapillantó tükreit a gyors körön levő pilóták elengedése és a balesethelyzetek elkerülése érdekében. Különösen fontos a boxkijárat lámpajelzéseinek figyelembe vétele, amely villogó kék színnel jelzi, ha autó közeledik a versenyíven, piros jelzéskor pedig tilos kihajtani a boxutcából! Kihajtáskor a boxutca kijáratát jelző meghosszabbított fehér vonal érintése, keresztezése tilos!
  Kicsúszás után TILOS keresztben visszajönni a pályára, mindenki először álljon be az aszfaltcsíkkal párhuzamosan, majd innen a tükreit figyelve, óvatosan gyorsítva - a pálya mellett, ha szükséges - maximális biztonsággal térjen vissza!
  Ezen szabályok áthágása büntetéssel jár, az eset súlyosságától függően!
 • Szavazások: A szerveren bármilyen típusú szavazást csak a versenyigazgatóság és a versenybíróság jelen levő tagjai kezdeményezhetek, ha bármely más pilóta szavazást kezdeményez automatikusan diszkvalifikálja magát a futamból!
 • Időmérő edzésen ha valaki elrontja a gyors körét – akár úgy hogy picit hibázik, de már tudja, hogy addigi leggyorsabb idejét nem fogja tudni megdönteni - akkor köteles a mögötte érkező autók zökkenőmentes elhaladását biztosítani, aki ezt nem teszi meg illetve feleslegesen feltart vagy szükségtelenül előzni próbál büntetést kap! Aki még nem gyakorolta be kellőképpen az adott pályát az ezt a szabadedzésen tegye meg, az időmérő edzésre mindenki felkészülten érkezzen, hogy ne kelljen a többieknek mozgó akadályokat kerülgetni folyamatosan a pályán!
Természetesen ezek a szabályok csak általános szituációkra érvényesek, a végső döntéseket a versenybíróság hozza az adott szituációnak megfelelően.

A fentiekben nem részletezett, de a fair play és a szabályok szellemétől eltérő versenyzői magatartás az eset súlyosságától függő büntetéssel sújtható.

A futamokra becsatlakozni az időmérő edzés végéig lehet, warmup-on már nem lehet csatlakozni a szerverre.

7. Büntetések
A büntetéseket a versenybíróság hozza az elmentett szerver replay alapján. A versenybíróság automatikusan vizsgálja a felvezető-kört és a futam első körét, a további körökben csak a versenyzők által bejelentett megóvott eseteket vizsgálja meg, bár kirívó szabálytalanság esetén óvás nélkül is vizsgálhat, és hoz döntést adott szituációban. Bejelentést bármely a futamon részt vett versenyző tehet a futam utáni 2. nap éjfélig a fórumon. Versenybírósági tagot érintő incidens esetén adott versenybíró nem vehet részt esetének elbírálásában.

A lehetséges büntetések a következők:
 • Versenybaleset (nincs büntetés)
 • Figyelmeztetés
 • Boxutcán történő áthajtás
 • Utolsó rajthely a következő versenyen
 • Boxutcai rajt a következő versenyen
 • Pont levonás
 • Diszkvalifikálás adott futamról
 • Egy vagy több futamra szóló eltiltás
 • Kizárás a bajnokságból
A versenybíróság kérheti az érintett versenyzőket, hogy nyilatkozzanak szerintük mi történt az adott versenyhelyzetben. A versenybíróság saját hatáskörében meghozza döntését (ez azt jelenti, hogy valaki rögtön súlyos büntetést is kaphat adott helyzetben) a verseny utáni 7. nap éjfélig, és a fórumon kihirdeti az adott futam hivatalos végeredményét és az esetleges büntetéseket.

Adott büntetés a pilóta azon következő futamán teljesítendő, amelyen a pilóta megjelenik, tehát egy vagy több futam kihagyása nem jelenti automatikusan a büntetés letöltését.

Ha valaki a start/célvonal elött előz a rajtnál, illetve a pole-pozícióban levő pilóta egyértelműen nem tartja be a sebességkorlátozást a zöld zászlóig, akkor a büntetés automatikusan boxutcán történő áthajtás. Ha valaki még adott futam alatt észreveszi, hogy hibázott, önként áthajthat a boxutcán az első 2 körben, és utána ezt jeleznie kell a versenybíróságnak, így nem kap semmilyen büntetést. Ha ezt nem teszi meg a következő futamán, ahol elindul adott ligában, az első 2 kör alatt kell ezt teljesítenie.

Egyéb incidens miatt kapott boxutcán történő áthajtás büntetést szintén az első 2 kör alatt kell letölteni.

"Utolsó rajthelynél" vagy "boxutcai rajtnál" a versenyző az időmérő edzésen az első 30 percben vehet részt. Utána köteles kilépni, hogy időeredménye törlődjön, ezután az időmérő edzés végéig tud rejoinolni. Amennyiben a büntetésben levő pilóta 30 perc után kimegy a pályára, illetve nem rejoinol, büntetése letöltöttnek tekintett, de a futamról automatikusan diszkvalifikálja magát.

Versenyigazgatóság: Csiki Péter, Pál Ferenc, Zizics János
Versenybíróság: Antal István, Ambrózy Pál, Dusa Tibor
KÖVETKEZŐ FUTAM


Circuit de Spa-Francorchamps, 2003
2008. 06. 08.
GTR2 Nyár
GT,NGT,G2,G3
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
GTR2 - GTR-Masters.hu #1
Enna - Practice1
1 Bálint Hatvani
2 Attila Terjék
3 Gusztáv Szloboda
4 Mark Horvath
5 Balázs Sziráczki
6Balogh Tamás
GTR2 - GTR-Masters.hu #2
Barcelona - Practice1
Nincs online versenyző
GTR2 - GTR-Masters.hu #3
Barcelona - Practice1
Nincs online versenyző
RACE07 - GTR-Masters.hu #1
Estoril - Practice1
Nincs online versenyző
GTL - GTR-Masters.hu #1
Mugello - Practice1
Nincs online versenyző
GTR - GET REAL